Vill du ha ett långt & friskt hår?

Långt hår - så här gör du!

 

"Det är enkelt att få ett vackert långt hår, bara du vet hur man gör."

FÖR ETT VACKERT, GLANSFULLT HÅR

Hur ofta ska du tvätta håret?

Alla schampon har som huvuduppgift att ta bort fett. Detta fett producerar hårbotten själv. Hur ofta vi tvättar håret är därför ofta en fråga om hur snabbt håret börjar kännas/se fett ut eller helt enkelt vad vi och håret vant oss vid. En bidragande faktor är också hur mycket styling- och finishprodukter vi använder.

Vilket schampo ska jag välja?

Håret är som ett fingeravtryck - individuellt och unikt. Därför är det alltid en utmaning att välja rätt schampo. När du gör en hårtest på salongen, får du precisa rekommendationer om vilket schampo och eventuella tillsatser som passar just ditt hår och hårbotten.

Kan/Ska jag använda schampo till långt hår?

NEJ - jag rekommenderar att du endast använder schampo till hårbotten och de 5-7 centimetrarna nämast hårbotten. Det är sällan håret är fett längre ut i håret än så. I längderna bör du använda en klassisk inpackning som inte innehåller silikoner, alltså inga ingredienser som slutar på -cone, -siloxane eller -xane, detta är plaster som lägger sig som en hinna utanpå hårstrået, dessa är oftast inte vattenlösliga och därför byggs hinnan på och blir tjockare och tjockare, håret blir tungt och tappar sin spänst och sina lockar/sitt självfall. Om du dessutom plattar ett hår med plastöverdrag så bränner du in plasten och håret ser snart risigt och frissigt ut.

En bra inpackning avlägsnar alla rester av styling -/finishprodukter och andra/eventuella föroreningar. Den tar till och med bort spår av silikoner som ofta också finns i schampo och håroljor. Jag rekommenderar inpackningen Multi Treat i hårlängderna och ett schampo som är anpassat till ditt hår och hårbotten.

Vad behöver du? 

 • Ett anpassat/individualiserat FIL eller FOB schampo
 • En Fil eller Fob intensiv cure
 • En Mix Cure
 • En Multi Treat
 • En FIL/FOB conditioner
 • En vildsvinsborste
 • En anpassad hårkur om hårtesten visar negativa värden
 • En förpackning kosttillskott Hair Nutrients

Så här går du tillväga:

 Du startar först med en uppbyggnads period på 9 veckor

1:a veckan

Salongsbesök med hårtest för att ta reda på hur ditt hår mår och ta fram ett anpassat schampo till ditt hår och hårbotten, samt göra in anpassad inpackning med lecitin för att stärka håret. Samt att bränna eller klippa dina slitna toppar.

Efter  3:dje dagen: gör du en inpackning med Fob Intensive cure på längderna (5-7 cm.från hårbotten och på hela längderna). Du låter detta sitta i 5 min. innan du tvättar hårbotten med ditt specialanpassade schampo

2:dra veckan: Upprepa samma som vecka 1 (utan salongsbesöket)

3:dje och 4:de veckan: gör du en inpackning med hälften FOB Intensive Cure + hälften Mix Cure på längderna (5-7 cm. från hårbotten och hela längderna) Du låter detta sitta i 10 min.Sedan tvättar du hårbotten med ditt specialanpassade schampo. Detta gör du med 3 dagars mellanrum.

5:e veckan

Salongsbesök för hårtest och anpassande av inpackning till längderna samt att vi anpassar även schampot efter vad hårtestet visar. 

Efter 3:dje dagen gör du en inpackning på längderna med resten av FOB Intensive cure ca. 2 tredjedelar + 1 tredjedel Mix Cure. Detta låter du sitta i 15 min på längderna (5-7 cm. från hårbotten och på hela längderna)

6:e veckan upprepa samma som vecka 5 (men utan salongsbesök)

7:e och 8:de veckan gör du inpackningar på längderna (5-7 cm. från hårbotten och på hela längderna) i 20 min. Därefter tvättar du hårbotten med ditt specialanpassade schampo. Denna behandling gör du med 3 dagars mellanrum.

9:de veckan

Salongsbesök för hårtest och inpackning samt anpassande av schampo. Nu bränner eller klipper vi dina toppar igen.

Därefter behandling hemma:

 1. Fukta/Skölj igenom håret med ljummet vatten
 2. Fördela Multi Treat i längderna (5-7 cm. från hårbotten)
 3. Massera in ditt specialanpassade schampo i hårbotten och tvätta hela håret på vanligt sätt. Skölj ur. Upprepa vid behov. Skölj ur och avsluta med FIL/FOB Conditioner för att återfå rätt PH-balans i hår och hårbotten.
 4. Låt Multi Treat sitta i håret mellan 5-30 min vid behov, innan du tvättar hårbotten och hår.
 5. Tvätta inte oftare än var 3:dje dag
 6. Använd värme-/solskyddsprodukt vid behov, All värmebehandling sliter lite på håret om du fönar håret är det bäst om du inte har för varmt samt att du fönar i växtriktningen.
 7. Du kan använda stylingprodukter om du vill men utan silikoner
 8. Komplettera gärna med hårnäring som Hair Nutrients hårvitaminer.
 9. Var åttonde vecka bör du bränna eller klippa topparna och göra ett hårtest
 10. Motion och frisk luft stimulerar blodomloppet och ökar näringstillförseln till håret och huden.

Borsta håret varje dag!

Positiva effekter:

 • Stimulerar hårbotten
 • Stimulerar blodcirkulationen
 • Reglerar syramanteln
 • Tar bort salter
 • Tar bort beläggningar
 • Skyddar håret

Böj dig framåt, så att håret faller nedåt. Borsta håret med långsamma, jämna drag från hårfästet i nacken och ut mot topparna. Mellan dragen stryker du med andra handen över håret i samma riktning. Fortsätt med växelvisa borstdrag och strykningar 10-15 gånger de första dagarna. Efter en vecka kan du öka till 30-40 borstdrag. På detta sätt ökar blodcirkulationen och hårbotten rengörs från beläggningar och salter som lagrats. Hårbotten vårdas och håret blir blankt och fylligt.

VIKTIGT! Använd INTE syntetiska borstar eller borstar gjorda av plast.

BORSTEN SKA VARA GJORD AV VILDSVINSBORST. Fel borste kan göra mer skada än nytta.

Finns att köpa hos Salong Frelize 

Visste du att topparna på ett hår som räcker ner till stussen kan vara ca. 5 år gamla. Schamponeras håret 3 gånger i veckan, så har topparna totalt tvättats 750 gånger. Föreställ dig själv hur ett plagg som tvättats 750 gånger skulle se ut. Håret har dessutom utsatts för slitage från väder och vind, borstning, föning, etc. Långt hår måste därför behandlas extra varsamt. 

Använd endast hårband av naturfibrer - ej syntet.

Använd kammar av naturmaterial som ej laddar upp hårets elektricitet. Kammar med vassa kanter kan skada håret, så att det bryts av.

Att bränna toppar är ett gammalt verktyg från början av 1900-talet. Teorin är att när man bränner topparna med rätt metod så bränns enbart de slitna topparna och det bildas en liten knopp på varje hårstrå, vilket gör att det sluter hårstrået så att det inte kommer in någon luft, därefter kan hårstrået ta upp all näringen som kommer inifrån. Vilket resulterar i att håret växer och blir friskt.

Kammar är framtagna med hänsyn till miljön - för produktion av skaftet används äldre olivträd som slutat bära oliver.

Senaste kommentarer

13.03 | 20:58

Hej ! Detta är en sida som jag har letat länge. Jag har just undrat om dessa hålglasögon (och ögonträningen, tack för informationen)!